Mi a szívritmuszavar?

A szívritmuszavar egy gyűjtőfogalom,a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelenti. Ebben az esetben a szív vagy a normálistól lassabban - bradycardia - vagy gyorsabban - tachycardia - működik, a ritmus nem egyenletes. Viszonylag gyakori a felbukkanása a belgyógyászatban, általában a szív társbetegségeivel együtt fordul elő, de létezik veleszületett szívritmuszavar is. Megkülönböztetünk a pitvarokban és a kamrákban létrejövő ritmuszavarokat, valamint az ingerületképzés és -vezetés zavarait. 

Mik a tünetei?

A tünetek lehetnek időlegesek ( csak néha, rövid időre jelentkezik ), de lehetnek állandóan fennállóak is. A heves szívdobogásérzés, erős szívdobbanások, kihagyások, a beteg erős rosszullétre, légszomjra panaszkodik. Rosszullét, szívtáji fájdalom,  légszomj, gyengeség, csökkent teljesítőképesség, eszméletvesztések, szédülés is szerepelhet az anamnézis során a  beteg tünetei között.

Diagnosztika

EKG

24 órás EKG-monitorozás (Holter-EKG)

terheléses EKG

többnapos EKG-monitorozás 

szív ultrahang vizsgálat

A szívritmuszavar kezelése

Leggyakoribb a gyógyszeres beállítás, ilyenkor az orvos igyekszik az egyenletes ritmust visszaállítani, azaz a szív normál működését elérni. Ritkább esetben előfordulhat pace maker, azaz egy beültethető készülék alkalmazása is, mely a lassú szívverést tudja felülszabályozni. 

Nagyon fontos megemlíteni az életmód váltás jelentőségét a betegség előfordulása esetén, úgymint fizikai aktivitás, sport növelése, szívbarát élelmiszerek fogyasztása, zsíros ételek kerülése, sztresszmentes életmód, kávé és alkohol fogyasztás minimalizálása és a dohányzás elhagyása.